Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, ale także przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i ładne zabytki – to też kuchnia i regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania i regionalne produkty.
kuchnia włoska Kraków rezerwacja
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wspaniałych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wspaniałych regionalnych składników – podróżnicy na ogół wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy poszukują nowych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich mogą o wiele porządniej poznać Kraków oraz jego okolice.