przepisy Wegetariańskie z mozzarellą

Dobry, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w takim razie wziąć oryginalny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w rzeczywistości warto dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.